nedelja, 23. avgust 2009

V mednarodnih vodah

Z veseljem plavamo tudi v mednarodnih vodah in čeprav Avstrija nima morja, se je Kino Otok povezal z mednarodnim filmskim festivalom v Innsbrucku, ki je eden od najpomembnejših avstrijskih filmskih festivalov.
Začel se je leta 1992 kot 'America Film Festival' in se leta 1999 preimenoval v 'International Film Festival Innsbruck'.
Osredotoča se na filme, ki prihajajo iz Afrike, Azije in Latinske Amerike in prav zaradi tovrstnega programa je ta festival edinstven tudi v celotnem nemško govorečem prostoru.

Predstavljamo najboljši ulov letošnjega festivala - nagrada pokrajine Tirolske za najboljši film je šla v roke etiopijskemu režiserju Haileju Gerimu za film Teza.

Nagrajeni film prikazuje življenje afriškega intelektualca Anberberja, ki se po študiju medicine v 70.letih v Zahodni Nemčiji vrne v Etiopijo. V njej v tistem času vlada represivni marksistični vladar Haile Mariam Mengistu, ki je državo popeljal v popoln razsul. Anberberjeve načrte, da bo s svojim znanjem izboljšal zdravje Etiopijcev, izniči vojaška hunta, ki znanstvenike in intelektualce izkorišča za svoje politične cilje. Med delom v zdravstveni ustanovi, Anberber vidi brutalni umor, zato pride navzkriž z vladajočo vojaško hunto, ki ga pošlje v Vzhodno Nemčijo. Ko pade berlinski zid, Anberber pobegne na zahod in se nato v srednjih letih ponovno vrne v Etiopijo. Čeprav odobravanje najde pri svoji ostareli materi, čuti, da ga ostali ne sprejemajo zaradi njegove dolge odsotnosti, spopasti pa se mora tudi s stvarmi iz preteklosti.

Film Teza je bil nagrajen tudi na številnih drugih festivalih, med drugim je dobil tudi posebno nagrado žirije na Beneškem filmskem festivalu.

Kratek razgovor z režiserjem o filmu Teza

0 komentarji:

Objavite komentar

ShareThis