petek, 11. september 2009

Jutranji pogovori ob kavi

Glavna tema današnjih izolskih jutranjih pogovorov ob kavi je bila včerajšnja otvoritev Kina Otok. In domačinov, ki so si včeraj na Manziolijevem trgu ogledali film Hafis je bilo res veliko in praznih je bilo le par stolov za dvometraši.

Festival je otvorila direktorica festivala Lorena Pavlič in se zahvalila vsem, ki so omogočili, da se je Kino Otok po letu premora spet vrnil na ulice Izole, letošnjo edicijo festivala Kina Otok pa je posvetila Niki. Kasneje sta se ji na odru pridružila še župan Izole in ministrica za kulturo Majda Širca, ki je povedala, da Izola ne rabi otoka, ker že ima pravi Otok.

Na koncu otvoritve so oder napolnili še gostje festivala, med njimi tudi tudi Abolfazl Jalili, ki je režiral film Hafis, otvoritveni film letošnjega festivala. Povedal je, da se je zaradi omejenega proračuna znašel tudi v vlogi scenarista, stranskega igralca in pisca glasbe. Film Hafis je v Iranu prepovedan, pripoveduje pa o življenju iranskega pesnika, ki Irancem še po nekaj stoletjih predstavlja vir navdiha, včasih pa njegove pesmi uporabljajo tudi za prerokovanje usode.

Malo manj uradno se je festival začel že ob 17. uri z očarljivim filmom Tahaan, deček z bombo, ki pokaže, da otroška naivnost in odločnost naredita nemogoče stvari uresničljive. Film pa se ponaša tudi z odlično filmsko fotografijo, na katero je ponosen tudi režiser filma Santosh Sivan, ki je prepričan, da lahko film ustaviš na katerikoli sekundi in pred tabo bo ostala odlična podoba.

S kratkimi filmi, predstavo z ognjem in orientalskim plesom pa smo otvorili tudi plažo Svetilnik.

Včerajšnji foto utriki pa že na spletni strani Kina Otok.

2 komentarji:

Anonimni pravi ...

Mogoče kdo ve, bojo ti filmi na ogledu še kje drugje tudi za tiste, ki na žalost ne moremo v Izolo ta vikend? LP

Kino Otok pravi ...

Zaenkrat še niso predvidene nobene dodatne projekcije kratkih filmov drugod po Sloveniji.
Vsekakor pa se lahko dogovorimo zanje, če za to obstaja večji interes.
Do takrat pa si lahko filme, ki so nastali v sklopu goriške delavnice 6*60, ogledaš na njihovi spletni strani.

Objavite komentar

ShareThis