nedelja, 30. avgust 2009

Našel se je film

Pravzaprav se jih je našlo več kot 80. Tistih kratkih, a sladkih. Tistih, ki smo jih iskali s pozivom Video na plaži: Išče se film. Največ med njimi jih je slovenske pridelave, nekaj pa jih je nastalo tudi v Italiji, Srbiji in Bosni. Prav iz Bosne je prišel tudi prvi film v letošnji beri in prikazuje, kako se življenje v Sarajevu odvija danes.

Kratki filmi bodo pomemben del festivala, kajti vsak večer festivala bodo razsvetljevali izolsko plažo Svetilnik.

Prvi dan bo namenjen goriški filmski delavnici in festivalu v enem - Makin go 6*60, ki temelji na zanimivem konceptu: udeleženci imajo na voljo 60 ur, da posnamejo in zmontirajo največ 7 min dolg film, ki mora slediti naslednjim kriterijem: one narrative function, one object, one sentence. In prav največje mojstrovine Makin go 6*60, nastale med letoma 2007 in 2009, bodo otvorile Video na plaži.

Drugi dan bo posvečen krškim filmskim entuziastom in Luksuz produkciji, ki je ustvarila že več kot 300 dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih in animiranih filmov, njihov mentor pa je priznani srbski režiser Želimir Žilnik.

Tretji večer se bodo predstavili domači, obalni filmski ustvarjalci. Kalijo se na številnih filmskih delavnicah in tečajih, ki poskušajo zviševati raven filmske kulture na Obali.

Zadnja dva večera pa bodo na izolski plaži na ogled filmi, ki so se odzvali pozivu. Na sporedu bodo zelo raznoliki kratkometražci: od aktivističnih in mladostniških zgodb do dokumentarcev, animiranih in eksperimentalnih filmov.

Vsak večer pa bo na sporedu tudi študentska AGRFT produkcija iz leta 2008 in 2009.

Dogovarjanja za zadnjo kratkometražno poslastico še potekajo, zato se verjetno obeta še kakšen mali filmski sladkorček.

0 komentarji:

Objavite komentar

ShareThis